Ümit Doğan: “Tarihi, Necip Fazıl’dan öğrenenin kahramanı “İskilipli Atıf” olur. Necip Fazıl’ın “Rüyasında Peygamberi gördüğü için savunma yapmadı” dediği İskilipli Atıf’ın savunmasını yaptığı, suçunu kabul ettiği ve Atatürk’ten af dilediği son yayınladığım belgeyle ortaya çıktı.”
Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin, İstiklal Mahkemesi’nde yargılanarak 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf’ın 95. ölüm yıldönümünde mezarı başında gerçekleştirilen anmaya katılması sonucu konu, yeniden tartışılmaya başlanmıştı. Anmaya katılan Vali Çiftçi, tepkilerin hedefi olmuş ancak İskilipli Atıf’ı ‘ilim, aksiyon ve dava adamı’ olarak tanımlayarak “Gayemiz İskilipli M. Atıf Efendiyi tartışmalı alandan ilmi alana çekmek, eserleri ve hayatıyla değerlendirmekti. Ben İskilip’te yaptığımız anmanın doğru olduğunu, haklı olduğunu düşünüyorum” sözleriyle savunmuştu. İktidar da Vali Çiftçi’yi savunmuş ve İskilipli Atıf’a sahip çıkmıştı. Bu olaylar ve tartışmalar sıcaklığını korurken Ümit Doğan, Atatürk karşıtı bazı çevrelerin bu konudaki iddialarına belgelerle yanıt vermeye devam ediyor.
“Milli mücadele sırasında “Yunan’la savaşmayın, Mustafa Kemal’i öldürün” diyen beyannamelerin dağıtılmasından, Biga’da çıkan isyanların desteklenmesinden, Niğde ve Konya’da çıkan isyanlardan ve Antep’te Fransızların desteklenmesinden sorumlu olan” Teali İslam Cemiyeti başkanı İskilipli Atıf, bugüne kadar Atatürk ve devrim karşıtı çevreler tarafından “şapka giymediği için idam edildiği” iddia edilerek sahiplenildi. Tarihçi yazar Ümit Doğan, bu iddiayı çürütecek belgeyi buldu.
“Yıllardır söylenegelen “İskilipli Atıf’ın şapka giymediği için asıldı” yalanında sona gelmiş bulunuyoruz. Elimizde, İskilipli Atıf’ı aklayarak Atatürk düşmanlığı yapanların tüm yalanlarını çürütecek belgeyi ilk kez sizlerle paylaşacağız.” diyen Doğan, “Hasan Mezarcı, 1992 yılında TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvurmuş ve İskilipli Atıf’ın yargılandığı mahkeme tutanaklarını istemişti. Komisyon, tutanakları bazı defterler eksik olmak üzere Hasan Mezarcı’ya verdi. İskilipli Atıf’ın halkı isyana teşvik etmek suçundan idam edildiği anlaşıldı. Tutunacak dal kalmayınca, bu sefer de “Tutanaklar neden eksik? Neden bir şeyleri gizleme ihtiyacı hissediliyor?” denildi. Bahsedilen eksik tutanaklara ulaştık. O tutanakların içinden çok, ama çok önemli bir belgeyi sizlerle paylaşıyoruz.” dedi.
Ümit Doğan, Aykırı’daki yazısında şu bilgileri paylaştı:
“İskilipli Atıf, idam kararı alındıktan sonra Mustafa Kemal ve İsmet Paşalara ulaştırılmak üzere bazı sözler söylemiştir. İskilipli Atıf, suçunu idrak ettiğini söylemiş, idam cezasının affedilerek gerekirse 101 sene hapis cezasına çevrilmesini istemiştir. Bugün İskilipli Atıf’ın suçunu inkar edenler, İskilipli Atıf’ın bizzat söylemiş olduğu “kusurlarını idrak ettiği” yönündeki sözlere ne diyecekler?
İşte ilk kez yayınlanan o sözlerin tam metni:
1- Atıf Hoca’nın kable’l-idam söylediği ifadatı: Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa hazretlerinin merhametlerine dehalet ederim ve bizi aflarını rica ediyorum. Hiç olmazsa cezamızın yüz bir seneye iblağını rica ediyorum. Başka bir diyeceğim yoktur. Bendeniz Türk oğlu Türk’üm. Benim gibi bir şahsiyet yirmi otuz senede yetişebilir. İmha bir fazilet değildir. Dağ başındaki şaki de yapabilir, şaki de imha olabilir. Demek ki bu fazilet değildir. Fazilet ihya ve ıslahtır. İmha etmemeli, bizim bilmediğimiz kusurlarımız varsa o cihetten ıslaha sevk etmeli ve aklen söylenilen sözleri idrak [edecek] kabiliyetteyim. Bilhassa Gazi Paşa ve İsmet Paşa hazretleri memlekette müdrik insanların çoğalmasını görüyorum ve kendilerinin o kabiliyette olduklarını müdrikim. Bu is’afımız sem’-i devletlerine vasıl olursa çırağen? bizi imhadan vazgeçerek ıslah tarikini emredeceği ümidindeyim. Onun için kararımızın “101” seneye tahvilini emir buyursunlar.
2- Müfti Ali Rıza da aynı ifadede bulunmuştur.
İŞTE TBMM ARŞİVİ İSTİKLAL MAHKEMESİ TUTANAKLARINDAN ÇIKARDIĞIMIZ O TARİHİ BELGENİN ORJİNAL NÜSHASI
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)